Over mij

Nienke de Jong KlarinetlesNa een paar jaar blokfluit en piano te hebben gespeeld, begon ik op mijn dertiende met klarinet spelen in het plaatselijke harmonieorkest en had ik les bij de muziekschool. Na een jaar of vijf les kwam ik in de vooropleiding van het conservatorium van Amsterdam terecht. Mijn studie heb ik vervolgens voortgezet in Alkmaar en aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij Sjef Douwes. In 2001 studeerde ik af met als specialisatie onderwijs.

Ik heb masterclasses gevolgd bij o.a. de Franse klarinettist Paul Meyer en de Canadese klarinettist James Campbell; ook heb ik les gehad van Ab Vos en basklarinet gestudeerd bij Tom Sieuwerts.

Ik speelde in verschillende orkesten waaronder het Noordhollands Jeugdorkest en het Nationaal Jeugd Harmonie Orkest. Tot de opheffing in 2004 was ik als remplaçant werkzaam bij de Koninklijke Militaire Kapel. Ik heb als solist met diverse amateur orkesten opgetreden, waarbij ik o.a. het Klarinetconcert in f-klein van B.H. Crusell, het dubbelconcert van Max Bruch voor altviool en klarinet en het Clarinet concerto van Artie Shaw heb uitgevoerd. Ook maak ik deel uit van het Noord-Hollands Blazersensemble en speel ik ad hoc bij diverse andere ensembles.

Naast het zelf spelen ben ik al tijdens mijn studie begonnen met les geven. Hierbij kun je denken aan klarinetles, blokfluitles, muziektheorieles en ensemblelessen. Ik heb een eigen lespraktijk aan huis in Heerhugowaard en ik geef als zelfstandig klarinetdocent ook les via Muziekschool Da Capo in Schagen, met als locatie Cultuurhuis Markt18.